Het recept

Ingrediënten

  • 200 gram tempeh
  • 100 gram quinoa
  • 100 gram sugarsnaps
  • 100 gram boerenkool
  • 1 kleine broccoli
  • 1 gele ui
  • 1 avocado
  • Peper/zout
  • Olie om in te bakken
  • Eventueel: sesamzaadjes, koriander
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1.5 eetlepel rijstazijn
  • 1.5 eetlepel honing
  • 1.5 eetlepel sesamolie
  • 1.5 eetlepel limoensap
  • 1 teen knoflook
  • Wat geraspte verse gember
  • 1 theelepel sambal

Bereiding

  1. Snijd de tempeh in je gewenste vorm (reepjes, blokjes, verkruimeld). Ik snijd er meestal dunne plakjes van en trek het dan uit elkaar met mijn handen, zodat er grove kruimels ontstaan.

  2. Mix alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kom. Giet ongeveer 1/5e van dit mengsel in een apart bakje (dit gaan we later als dressing gebruiken). Voeg de tempeh toe aan de resterende 4/5e van de marinade en roer het goed door. Laat dit zo’n half uur marineren (langer mag altijd. Korter ook, maar dan heeft de tempeh de marinade nog niet optimaal geabsorbeerd).

  3. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Snipper de ui. Prak het vruchtvlees van de avocado en breng dit op smaak met een klein beetje peper en zout.

  4. Doe wat olie in een wok en fruit hierin de helft van de ui (middelhoog vuur). Gooi na ongeveer drie minuten de broccoli erbij. Roerbak dit 3 minuten en gooi nu ook de boerenkool erbij. Roerbak ook dit 3 minuten en gooi de sugarsnaps erbij. Roerbak het nogmaals 3 minuten tot alles beetgaar is.

  5. Kook ondertussen de quinoa volgens verpakking.

  6. Bak ook de tempeh: doe wat olie in een koekenpan en fruit de andere helft van de ui (middelhoog vuur). Gooi na een minuutje de tempeh erbij. Bak dit zo’n 5 minuten.

  7. Als alles klaar is: verdeel de quinoa, roerbakgroentes, tempeh en de geprakte avocado over twee kommen. Druppel er wat van de resterende marinade overheen (niet te veel, het is vrij zout). Garneer eventueel met koriander, sesamzaadjes of pinda’s.
    Laura heeft nog veel meer lekkere en bewuste recepten met quinoa op haar blog It’s a Food Life, wij zijn fan!