FAQ

Wat is quinoa?

image-faq

Quinoa is een oud gewas en kent zijn oorsprong in het Andes gebied in Zuid-Amerika. 
Quinoa is officieel geen graan, maar een zaadje. Het wordt wel een pseudograan genoemd, omdat dit op dezelfde manier geteeld wordt als graan. De zaadjes worden op dezelfde manier gebruikt.

Verder is quinoa erg voedzaam en veelzijdig, waardoor je het kunt gebruiken in je ontbijt, je lunch maar ook tijdens het avondeten of als tussendoortje.
Om inspiratie op te doen, kun je kijken bij onze lekkere recepten

Hoe kan quinoa in Nederland groeien?

image-faq

Quinoa komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Daar is het klimaat natuurlijk anders dan in Nederland? Hoe kan het dan toch hier groeien?

Ten eerste is quinoa al een vrije sterke plant, dat goed tegen een koud klimaat kan. Daarnaast hebben we in samenwerking met de Universiteit van Wageningen meerdere jaren onderzoek gedaan om op een natuurlijke manier het beste quinoa ras te ontwikkelen voor het Nederlandse klimaat. Dit ras kan gewoon in de Nederlandse buitenlucht groeien en telen wij zonder chemische bestrijdingsmiddelen!

Wist je trouwens dat aardappelen en sperziebonen oorspronkelijk ook uit Zuid-Amerika komen en al vele jaren geleden de overstap naar Nederland hebben gemaakt? Zo oer-Hollands zijn die dus niet!

Waar groeit quinoa in Nederland?

image-faq

Onze telers zijn over heel Nederland verspreid. De quinoa wordt geteeld in Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland, Overijssel, Zuid- en Noord-Holland, Flevoland en Groningen. Zie het kaartje voor de precieze locaties van onze telers.

Hoe spreek je quinoa nou eigenlijk uit?

image-faq

We krijgen de vraag erg vaak, hoe spreek je quinoa nou eigenlijk uit? Wat ons betreft is het gewoon ‘Kie-no-wa’. Ons product is net zo Hollands als aardappels en moet even toegankelijk worden als rijst. We spreken hamburger toch ook niet op z’n Amerikaans uit? Quinoa moet hetzelfde traject afleggen als andere producten uit het buitenland, daarom zijn we bij Lola Quinoa meteen begonnen met het ver-Nederlandsen van het woord. Bovendien rijmt dat wel zo lekker.

Waarom is Lola Quinoa volkoren?

image-faq

Lola Quinoa is volkoren! Onze quinoa is op natuurlijke wijze ontwikkeld zonder bitterstoffen (saponine) in het buitenlaagje. Dit betekent dat onze quinoa, in tegenstelling tot de reguliere quinoa, zijn buitenlaagje kan behouden, waardoor het volkoren kan blijven. Daarom heeft onze quinoa ook zo’n mooie, blonde kleur en volle smaak. Daarnaast hoeft Lola Quinoa vooraf niet afgespoeld te worden omdat het van nature niet bitter is! Slim he?

 

 

Moet ik de quinoa zaden afspoelen?

image-faq

Nee dat hoeft niet! De meeste quinoa soorten bevatten wel wisselende hoeveelheden bitterstoffen (saponine), die je eraf moet spoelen om een bittere smaak te voorkomen. Onze quinoa heeft deze eigenschap niet en hoeft dus niet vooraf gespoeld te worden, maar kan direct in de pan.

Hoe maak ik quinoa klaar?

image-faq

Heel makkelijk! Je kookt de quinoa 10 à 12 minuten in een pan met ruim 2x zoveel water als quinoa. De zaadjes nemen al het water op, dus je hoeft het niet af te gieten. Je kan het meteen toevoegen aan bijvoorbeeld een roerbak gerecht, een salade of een soep. We raden je aan om de deksel op de pan te houden tijdens het koken.

Goed om te weten:
– Onze quinoa is een volkoren product is kan het water wat verkleuren tijdens het koken. Dit is een natuurlijk proces, en is niet erg
– Gebruik ongeveer 50 gram ongekookte quinoa per persoon
– Bereidingstip: voeg een half bouillonblokje toe aan het water voor extra smaak

Is quinoa glutenvrij?

image-faq

Ja, quinoa is van nature glutenvrij!
Let wel op, onze noten en pitten mix kan sporen van gluten bevatten.

 

Voor wie is quinoa geschikt?

image-faq

Quinoa is bijzonder voedzaam en vrij van allergenen. Eigenlijk is het dus voor iedereen geschikt. Maar sommigen hebben er nog meer profijt van:

  • mensen met glutenallergie: quinoa is van nature glutenvrij
  • vegetariërs: quinoa bevat alle essentiële aminozuren en is rijk aan ijzer
  • sporters: quinoa is een bron van hoge kwaliteit eiwit en is rijk aan magnesium
  • kinderen in de groei en bejaarde mensen: compleet profiel aan voedingsstoffen en rijk aan vitaminen, mineralen en vezels
  • mensen met suikerziekte: quinoa heeft een lage glycemische index (in tegenstelling tot aardappelen, pasta en rijst)
  • zwangere vrouwen: quinoa is rijk aan foliumzuur

Waar is Lola Quinoa verkrijgbaar?

image-faq

Lola Quinoa is onder andere verkrijgbaar bij de Sligro en in de Boerschappen bestel box.

LOLA Quinoa zal binnenkort helaas stoppen, maar niet getreurd, Nederlandse quinoa blijft gewoon verkrijgbaar!

Wil je weten waar je de Nederlandse quinoa kan kopen? Kijk dan op www.nederlandsequinoa.nl onder het kopje “Verkrijgbaar bij”.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur ons gerust een berichtje via ons contactformulier of mail naar info@lolaquinoa.nl.

Hoe lang is quinoa houdbaar?

image-faq

De quinoa zaadjes zijn minstens 30 maanden houdbaar. Als je het quinoa pakje op een koele en droge plek bewaart kan er weinig gebeuren.